Velikonoce jsou za dveřmi. Na sluníčku se zatím nezahřeji, tak jsem se rozhodla zahřát alespoň u trouby.
Dnes jsme pekla mazanec a tentokráte jsem sáhla po receptu z klasické české kuchařky Marie Janků Sandtnerové, lidově Sandtnerky.
Recept na velikonoční bochánek:
50 dkg hladké a hrubé mouky
15 dkg másla
10 dkg cukru
sůl
citronová kůra
vanilku nebo na špičku nože mletého muškátového oříšku
2 a 1/2 dkg droždí
1/4 l mléka
3 až 4 žloutky
8 dkg rozinek
5 dkg mandlí
1 vejce na potření
1 dkg mandlí na posypání
Do prosáté hrubé mouky rozsekáme máslo a dáme do mísy, přidáme sůl, cukr, citronovou kůru, mletou vanilku, načež přilijeme vykynutý kvásek připravený z droždí, trochy cukru, mouky a části vlahého mléka.
Přidáme ostatní vlahé mléko, ve kterém jsme umíchali žloutky a vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále tuhé těsto jako na vánočku, přidáme očištěné rozinky a loupané sekané mandle.
Těsto dáme zpět do mísy, přikryjeme a dáme kynout na vlahé místo na 3/4 hodiny.
Z vykynutého uděláme kulatý bochánek, položíme jej na pomaštěný papír na plech a dáme ho opět na 3/4 hodiny kynout, načež jej nahoře nařízneme.
Poté jej potřeme dvakrát vajíčkem, posypeme loupanými mandlemi a pečeme 1 hodinu.
Recept jsem napsala tak, jak je popsán v kuchařce. Vím, že bych asi neměla, ale teď se zachován jako Jirka Babica. Neměla jsem vanilku, tak jsem do těsta dala vanilkový cukr ☺
Místo pomaštěného papíru jsem použila nepomaštěný pečící papír.
Mandle na posypání kupuji v Lidlu, jsou pěkně nasekané na tenké plátky, tudíž připraveny k přímému použití.
Pekla jsem v elektrické troubě, při 150 - 200 °C něco přes hodinu. Marie Janků Sandtnerová pekla v kamnech, proto neuvádí stupně pečení, ale jen čas.
těsto po vykynutí |
těsto po vykynutí |
mazanec před pečením |
Přeji veselé Velikonoce.
Spíš než komentovat, mohla bych se hloupé zeptat? 50 dkg hladké a hrubé mouky to je 500 g půl na půl? A 2 a 1/2 dkg droždí je 25 g? Děkuji moc!