1. Jak jsme pekli chleba z kvásku

    neděle 10. března 2013

    Můj přítel si už nějakou dobu pohrával s myšlenkou upéct vlastní chleba. Ale ne z kvasnic, různých hotových směsí nebo třeba v pekárně na chleba, ale z kvásku. Ten bylo třeba nejprve udělat. Řeknu vám, že mě se do toho moc nechtělo, přítel měl zcela volnou ruku.

    kvásek, alnatura,DM


    Nastudoval si pečení chleba na internetu, např. na stránkách vaříme zdravě, blogu Maškrtnica nebo Cuketka.
    Vyrobit takový kvásek, to je na několik dní. Ale směs na kvásek je docela dobře dostupná, např. sušený kvásek Alnatura z drogerie DM.

    dried yeast
    Recept na kvásek:
    celý sáček kvásku
    300 ml vlažné vody
    100 g celozrnné žitné hladké mouky

    Vše dobře promícháme a po 12 ti hodinách přidáme 50 ml vlažné vody + 50 g celozrnné žitné hladké mouky.
    Po 24 hodinách přidáme 50 g žitné mouky a mělo by nastat bujné kvašení. Po cca 8 hodinách (vše je individuální, záleží na teplotě), přidáme 300 g celozrnné pšeničné mouky a 410 ml vlažné vody, promícháme  a odložíme někde do tepla, třeba na topení a necháme kynout 4-5 hodin.
    Alnatura,DMPo vykynutí přidáme 30 g slunečnicových semínek, 20 g lněných semínek, 1 polévkovou lžíci soli, 1 polévkovou lžíci mletého kmínu a 1 lžičku kořenící směsi do chleba (např. Alnatura, DM).
    Vše pečlivě promícháme, přidáme 100 g celozrnné žitné hladké mouky + 170 g celozrnné pšeničné mouky. Zaděláme těsto, rozválíme a dáme ho aspoň na hodinu kynout do ošatky (přítel absenci ošatky nahradil sítem na těstoviny).
    Po dostatečném vykynutí můžeme péct, třeba i v remosce (ale tam je nutné chleba přikrýt alobalem). Před pečením je třeba chleba potřít vodou a nožem naříznout křížky, aby nepopraskal.
    Musím podotknout, že tohle těsto je určené pro pečení ve formě. Přítel si toho všiml, až začal zjišťovat, proč je tak řídké a lepí se. Jako forma na pečení se doporučuje aluminiová miska, která se používá na grilování.

    kvásek,domácí chleba,homemade bread,pain fait maison
    1.den kvásku
    kvásek,domácí chleba,homemade bread,pain fait maison
    2.den-známka kvašení
    kvásek,domácí chleba,homemade bread,pain fait maison
    kvásek smíchán s pšeničnou moukou
    kvásek,domácí chleba,homemade bread,pain fait maison
    známky kvašení po 4-5 hod., kyselá vůně a chuť
    kvásek,domácí chleba,homemade bread,pain fait maison
    doba kynutí 1 hod (cedník místo ošatky)

    kvásek,domácí chleba,homemade bread,pain fait maison


    Poznámka na závěr:
    Žitný chleba se má krájet až po 12 ti hodinách od upečení.
    Chleba byl výborný a určitě stojí za to si ho upéct. Navzdory tomu, že příprava je časově náročná. Chutná úplně jinak než z obchodu. Jenom doufám, že přítele to neodradilo a bude péct chleba častěji.





  2. 0 milých komentářů:

    Okomentovat

    Děkuji Vám za komentář.

Používá technologii služby Blogger.