1. Mazaný mazanec podle Sandtnerky

    čtvrtek 28. března 2013

    Velikonoce jsou za dveřmi. Na sluníčku se zatím nezahřeji, tak jsem se rozhodla zahřát alespoň u trouby. 
    Dnes jsme pekla mazanec a tentokráte jsem sáhla po receptu z klasické české kuchařky Marie Janků Sandtnerové, lidově Sandtnerky.

    Sandtnerka,mazanec,velikonoční mazanec,velikonoční bochánek,Marie Janků Sandtnerová,pečení,trouba,váhy,odměrka,pečící papír,vanilka,muškátový oříšek,kuchařka, kuchařská kniha,retro váhy,po babičce

    Recept na velikonoční bochánek:
    50 dkg hladké a hrubé mouky
    15 dkg másla
    10 dkg cukru
    sůl
    citronová kůra
    vanilku nebo na špičku nože mletého muškátového oříšku
    2 a 1/2 dkg droždí
    1/4 l mléka
    3 až 4 žloutky
    8 dkg rozinek
    5 dkg mandlí
    1 vejce na potření
    1 dkg mandlí na posypání

    Do prosáté hrubé mouky rozsekáme máslo a dáme do mísy, přidáme sůl, cukr, citronovou kůru, mletou vanilku, načež přilijeme vykynutý kvásek připravený z droždí, trochy cukru, mouky a části vlahého mléka.
    Přidáme ostatní vlahé mléko, ve kterém jsme umíchali žloutky a vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále tuhé těsto jako na vánočku, přidáme očištěné rozinky a loupané sekané mandle.
    Těsto dáme zpět do mísy, přikryjeme a dáme kynout na vlahé místo na 3/4 hodiny. 
    Z vykynutého uděláme kulatý bochánek, položíme jej na pomaštěný papír na plech a dáme ho opět na 3/4 hodiny kynout, načež jej nahoře nařízneme.
    Poté jej potřeme dvakrát vajíčkem, posypeme loupanými mandlemi a pečeme 1 hodinu.

    Sandtnerka,mazanec,velikonoční mazanec,velikonoční bochánek,Marie Janků Sandtnerová,pečení,trouba,váhy,odměrka,pečící papír,vanilka,muškátový oříšek,kuchařka, kuchařská kniha,retro váhy,po babičce

    Recept jsem napsala tak, jak je popsán v kuchařce. Vím, že bych asi neměla, ale teď se zachován jako Jirka Babica. Neměla jsem vanilku, tak jsem do těsta dala vanilkový cukr ☺
    Místo pomaštěného papíru jsem použila nepomaštěný pečící papír. 
    Mandle na posypání kupuji v Lidlu, jsou pěkně nasekané na tenké plátky, tudíž připraveny k přímému použití.
    Pekla jsem v elektrické troubě, při 150 - 200 °C něco přes hodinu. Marie Janků Sandtnerová pekla v kamnech, proto neuvádí stupně pečení, ale jen čas.

    Sandtnerka,mazanec,velikonoční mazanec,velikonoční bochánek,Marie Janků Sandtnerová,pečení,trouba,váhy,odměrka,pečící papír,vanilka,muškátový oříšek,kuchařka, kuchařská kniha,retro váhy,po babičce
    těsto po vykynutí

    Sandtnerka,mazanec,velikonoční mazanec,velikonoční bochánek,Marie Janků Sandtnerová,pečení,trouba,váhy,odměrka,pečící papír,vanilka,muškátový oříšek,kuchařka, kuchařská kniha,retro váhy,po babičce
    těsto po vykynutí

    Sandtnerka,mazanec,velikonoční mazanec,velikonoční bochánek,Marie Janků Sandtnerová,pečení,trouba,váhy,odměrka,pečící papír,vanilka,muškátový oříšek,kuchařka, kuchařská kniha,retro váhy,po babičce
    mazanec před pečením

    Sandtnerka,mazanec,velikonoční mazanec,velikonoční bochánek,Marie Janků Sandtnerová,pečení,trouba,váhy,odměrka,pečící papír,vanilka,muškátový oříšek,kuchařka, kuchařská kniha,retro váhy,po babičce

    Přeji veselé Velikonoce.







  2. 1 milých komentářů:

    1. Unknown řekl(a)...

      Spíš než komentovat, mohla bych se hloupé zeptat? 50 dkg hladké a hrubé mouky to je 500 g půl na půl? A 2 a 1/2 dkg droždí je 25 g? Děkuji moc!

    Okomentovat

    Děkuji Vám za komentář.

Používá technologii služby Blogger.